Llojet e litareve

 

 

Per të mbuluar gamën e gjerë të aktiviteteve, ekzistojnë tre lloje të ndryshme të litarëve të ngjitjes dinamike.

 

Në dekadat e fundit, kërkesat e vendosura në litarë moderne të ngjitjes janë bërë gjithnjë e më të ndryshme. Ngjitje dhe alpinizëm janë rritur gjithnjë e më shumë dhe kanë tërhequr gjithnjë e më shumë pjesëmarrës. Janë krijuar disiplina të reja dhe kufijtë e notave po shtyhen më tej dhe më tej. Për të mbuluar gamën e gjerë të aktiviteteve, ekzistojnë tre lloje të ndryshme të litarëve të ngjitjes dinamike.

 

LITARET E VETME


Litarët e vetëm janë lloji më i zakonshëm i litarit të ngjitjes. Ata janë litar klasik ngjitje, ashtu siç ishin. Litarët individualë vijnë në gjatësi dhe diametra të ndryshëm dhe mbulojnë një sërë aplikacionesh të ndryshme. Ata janë litarë klasikë për ngjitje sportive, si për përdorim në ambiente të jashtme dhe të brendshme, dhe përdoren gjithashtu për alpinizëm dhe alpinizëm dhe nga alpinistët e mëdhenj. Një nga avantazhet e tyre kryesore është trajtimi i tyre i thjeshtë dhe i pakomplikuar. EDELRID prodhon litarë të vetëm në diametra nga 8.9 mm deri në 10.5 mm. Ata peshojnë në 52 deri në 69 gram për metër. Litarët e vetëm me diametër më të trashë janë përgjithësisht më të fortë dhe mund të përballojnë një numër më të madh të rënieve. Megjithatë, edhe më e trashë do të thotë edhe më e rëndë. Për përdorim intensiv, të tilla si rrugët e punës ose top-roping, ka litarë të fuqishme të vetme me një përqindje më të madhe mbështjellje.

 

LITARET E DYFISHTE


Litarët binjakë duhet të përdoren gjithmonë në çifte. Ata ofrojnë vetëm siguri të standardizuar kur përdoren si një palë. Është e rëndësishme që litarë binjakë të jenë gjithmonë të prerë së bashku në secilën rrufe ose pjesë të mbrojtjes. Ata kanë një peshë më të lehtë dhe një diametër më të hollë. Litarët binjakë ofrojnë rezerva më të mëdha sigurie për shkak të rritjes së tepërt që vjen me përdorimin e dy litarëve. Teknikat me binjakë gjithashtu sigurojnë një siguri më të madhe për shkak të rezistencës së tyre në mënyrë të konsiderueshme më të madhe, si dhe zvogëlimin e rrezikut të një dështimi total (gurore, thyerje mbi një buzë të mprehtë). Kjo është arsyeja pse litarë binjakë janë veçanërisht të përshtatshëm për ngjitje alpine në terrenin e kërkuar ose për akull dhe ngjitje të përziera. Përdorimi i litarëve dyfishtë gjithashtu ju lejon të zbrisni dy herë më shumë, që do të thotë që ju mund të shpëtojnë nga një mur më të shpejtë. Litarët binjak normalisht kanë një diametër prej 6.9 deri 8 mm dhe peshojnë rreth 40 gram për metër.

 

LITARET GJYSME


Litarët gjysmë (të njohur edhe si litarë të dyfishtë) janë të dizajnuara, si litarë binjakë, që të përdoren si një palë. Të njëjtat si litarë binjakë ato gjithashtu ofrojnë vetëm siguri të standardizuar kur përdoren si një palë. Megjithatë, ndryshe nga litarë binjakë, gjysma e litarëve nuk kanë nevojë të shkëputen së bashku në çdo rrufe ose pjesë të mbrojtjes. Kjo teknikë është ideale për rrugët e mbrojtura keq ose zig-zagging ose për ngjitje tradicionale (trad). Kjo lejon tërheqjen e litarit të zvogëlohet aty ku pikat e mbrojtjes janë të shpërndara dhe zvogëlon ndjeshëm forcën e ndikimit. Nga kjo rrjedh se ngjitja me një palë litarë gjysmë kërkon përdorimin e një pajisjeje që ju lejon të menaxhoni dy litarë në të njëjtën kohë, dmth. Të jeni në gjendje të paguani dhe të merrni në të dy litarë. Litarët gjysmë përdoren për të njëjtat aktivitete si litarë binjakë. Ata kanë një ndryshim të rëndësishëm - gjysmë litarë mund të përdoren si një litar i vetëm për të sjellë një sekondë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur ngjitet si një parti e tre dhe që sjell dy sekonda. Litarët gjysmë shkojnë në diametër nga 7.5 në 9 mm dhe përgjithësisht peshojnë nga 40 në 50 gram për metër.